| Nahrada za polyester? | |
|
|
Autor | Zpráva |
---|
Lenca
Poèet pøíspìvkù : 3 Join date : 13. 01. 14 Age : 41 Location : Koprivnice
 | Předmět: Nahrada za polyester? Mon Jan 13, 2014 6:04 pm | |
| Zdravim vsechny, zde nova uzivatelka! :)Procitala jsem nektera temata a zanicene ctu o krasnych prirodnich materialech, ze kterych sijete! Nicmene ja jsem za tech par let, co jsem zase zacala sit, vzala na milost polyester. Ne, ze bych sila uplne z ronga, ale spis teda smesovky viskoza/poly nebo bavlna/poly, parkrat i 100% polyester (ale to jsem mela vzdycky osahane z obchodu) - ja siju hlavne obleceni do prace a zda se mi to mnohem praktictejsi, hlavne na udrzbu. Na sve hedvabne halenky nedam dopustit, ale nepacham svatokradez, kdyz k nim nosim polyesterove kalhoty / sukni? :)A pokud ano, poradite prosim prirodni materialy, ktere snasi dobre kancelarsky zivot, behani po provoze, ale i treba caste sluzebni cesty, kufry, letadlo, prani? | |
|
 | |
Jana Admin

Poèet pøíspìvkù : 1407 Join date : 10. 06. 12 Age : 39
 | Předmět: Re: Nahrada za polyester? Tue Jan 14, 2014 5:35 pm | |
| Nějaká směsovka nebo prací vlna...Vlna se sice zmačká, ale taky se skvěle vyvěsí. Mám normálně celovlněné šaty, které peru v pračce na program vlna, mají hedvábnou podšívku a nic se jim nestalo. Jen je potřeba všechno předem zkusit  | |
|
 | |
volfish
Poèet pøíspìvkù : 287 Join date : 18. 06. 12 Location : Praha
 | Předmět: Re: Nahrada za polyester? Tue Jan 14, 2014 7:45 pm | |
| Já bych přihodila ještě další dotaz - vypadá to, že nakonec zima i bude a já trávím pár hodin denně venku s kočárem, takže zvažuju - z čeho teplé kalhoty? Zatím mě napadá jenom softshell podlepený fleecem. Předpokládám, že vlněné kalhoty bych musela podšívkovat? Navíc asi nebudou dvakrát trvanlivé (prodírají se mi na kalhotách vnitřní stehna). | |
|
 | |
P.

Poèet pøíspìvkù : 735 Join date : 10. 06. 12 Age : 47 Location : Praha
 | Předmět: Re: Nahrada za polyester? Tue Jan 14, 2014 11:20 pm | |
| Mam nekolikery kalhoty vlnene nebo smesove s prevahou vlny, vsechny z obycejne konfekce stredni ci nizsi kvality (Gap, Pietro Filipi, Tatum i Mango), jak podsivkovane (tam se vsivaji jen takove "sortky", je to docela prima, dalsi tepelna vrstva), tak i nepodsivkovane, nemela jsem nikdy s odolnosti problem. Obcas se ozmolkuji na mistech vystavenych oderu, ale to staci prejet odzmolkovacem. Pak me taky prekvapila vyhrevnost dlouhe vlnene sukne, ale je fakt, ze je to Bogner, takze o dost lepsi kvalita materialu nez predchozi vyjmenovane. | |
|
 | |
Lenca
Poèet pøíspìvkù : 3 Join date : 13. 01. 14 Age : 41 Location : Koprivnice
 | Předmět: Re: Nahrada za polyester? Wed Jan 15, 2014 6:49 pm | |
| Dekuji za povzbuzeni, ja teda zkusim posbirat vzorky a vyzkouset "pratelnost" - mne se ovsem pri prani cokoli vlneneho hodne srazilo (a to i po predchozim "predeprani"), navic nektere kusy ponekud zplstnately. Mozna se s tim moc mazlim a mela jsem to strcit do pracky jako Jana  Jinak pokud by byly vlnene kalhoty jen na ven do zimy, ja bych do toho sla, vlna hreje, i kdyz zvlhne! Ale treba v pretopene mistnosti se v tom sedet moc neda... Jen proti treni me nic nenapada, to uz je mozna ten softshell lepsi. | |
|
 | |
marmota-b

Poèet pøíspìvkù : 73 Join date : 23. 05. 13
 | Předmět: Re: Nahrada za polyester? Wed Jan 15, 2014 6:57 pm | |
| Teoreticky, plstnatění vzniká vlivem teplé vody, mýdla/pracího prostředku a tření. Totiž, říkám teoreticky - v praxi to funguje taky.  Takže pokud jste prala v ruce a hodně třela... | |
|
 | |
Jana Admin

Poèet pøíspìvkù : 1407 Join date : 10. 06. 12 Age : 39
 | Předmět: Re: Nahrada za polyester? Wed Jan 15, 2014 7:20 pm | |
| Mně přijde praní v pračce na šetrný program mnohem přátelštější k choulostivým materiálům než praní v ruce. Navíc pračky mají programy na vlnu, kde se bere ohled na to, že vlně vadí střídání teplé a studené vody. | |
|
 | |
P.

| Předmět: Re: Nahrada za polyester? Wed Jan 15, 2014 7:31 pm | |
| Taky peru v pracce, program vlna s 400 otackama, zatim jsem nemela problem. A reklamni okenko: pouzivam ruzovy perwoll urceny na svetry  | |
|
 | |
Ateh

Poèet pøíspìvkù : 374 Join date : 25. 10. 12 Age : 50 Location : Olomouc
 | Předmět: Re: Nahrada za polyester? Wed Jan 15, 2014 7:35 pm | |
| Všechno živočišného původu peru růžovým perwollem | |
|
 | |
P.

| Předmět: Re: Nahrada za polyester? Wed Jan 15, 2014 7:36 pm | |
| Fakt?  | |